Kostrådgivning

Kostrådgivning inom komplementär- och alternativmedicin utgår från att vi är olika, och behöver äta enligt vad som passar den egna kroppen i olika skeden av livet. En kosthållning som är hälsosam för din granne behöver inte vara hälsosam för dig, eftersom ni är genetiskt och metaboliskt olika, och har olika mikrobiom. Till det kommer allergier och matintoleranser som blir allt vanligare.

Kostens kaloriinnehåll diskuteras inte, eftersom den kost som rekommenderas är oraffinerad och näringstät. Därmed finns vanligen ingen anledning att näringsberäkna måltider.  Fokus läggs heller inte på vikten eftersom övervikt ses som symptom på obalans, som bör behandlas. Däremot uppmärksammas lågt innehåll av vissa näringsämnen i vald kost, liksom ökat behov av näringsämnen p.g.a. hälsoproblem, sjukdomar, läkemedelsanvändning eller livsstil. Hälsa på mikronivå (vitaminer, mineraler, aminosyror, fettsyror, antioxidanter, bioflavonoider) tillmäts stor betydelse.

Stor vikt läggs vid matsmältning och tarmens hälsa, och därför ges såväl generell information om t.ex. matkombinationer som underlättar matsmältningen och kost som främjar en frisk tarmflora, som individuella råd om t.ex. livsmedel som stimulerar magsyran eller kost vid dysbios (t.ex. candidaöverväxt). 

Det finns många olika metoder för att avgöra vilken kost som passar den enskilda individen. Indelning i olika "människotyper" har gamla anor, och har med tiden blivit alltmer detaljerade. Ofta görs sådana indelningar med hjälp av frågeformulär i kombination med observation av fysiska drag och personlighet. Blodgrupp ger också en viss vägledning. Kost- och näringsterapeuter, liksom andra mer västerländskt inriktade terapeuter, använder ofta hårmineralanalys (eller baserar sin rekommendation på erfarenhet av sådana test) och funktionsmedicinska labbtest som kan ge mer detaljerad information. 

Matintoleranser (food sensitivities) kan upptäckas med IgG-matintoleranstest, muskeltestning, test med energimedicinsk apparatur eller eliminationskost. Behandling, som inkluderar att de livsmedel man inte tål utesluts under en period, syftar till att minska inflammationen och läka tarmen. Målsättningen är att återuppbygga toleransen. 

Kost- och näringsterapeuter är "specialister" på området, med en utbildning som satt fokus på just kost och näring. I många andra utbildningar ingår kost och näring som en viktig del vid sidan av andra behandlingsmetoder. Rådgivningen  grundas på "metabolic typing" och utgör vanligen en del av en holistisk behandling. 

Kostråd inom TCM. I traditionell kinesisk medicin anses olika födoämnen ha olika temperatur-effekter, och stärkande eller skingrande egenskaper. Kosten kan därför användas för att kyla eller värma, och för att behandla brist eller överskott utifrån vad individen behöver för att återställa balansen. TCM lägger också stor vikt vid matsmältningen och lär därför ut allmänna principer för  ätande, men klassificerar också födoämnen utgående från om de är mycket wei (mäktiga) eller qi (lätta). Liknande tankesätt, men uttryckt med andra begrepp, finns inom ayurveda.  

Kostrådgivning inom komplementär- och alternativmedicin ska inte förväxlas med den kost-rådgivning som ges av skolmedicinska dietister och näringsterapeuter.


Kost- och näringsterapeut: Kerstin "Kiki" Adamczak

Biopat: Carina Fant

Klassiska akupunktörer (TCM): Katarina Johansson, Heidi Räsänen-Lindberg