Vår policy - Hälsofrihet för alla

"din hälsa - ditt val"

Ålands HälsoAlternativ r.f., som grundades 2003, är en ideell förening med syfte att främja hälsa och personlig utveckling. Vi informerar om en hälsofrämjande livsstil och om behandlingar som stimulerar till självläkning, och bidrar därigenom till social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Vi vill vara en mötesplats för människor som vill göra medvetna val, ta eget ansvar för sin hälsa och bidra till att förändra strukturer och normer. En hälsofrämjande livsstil minskar risken för sjukdom och sparar därigenom även samhällsresurser och miljö.

Vår vision
Vår policy Hälsofrihet lyfter fram individens rätt att vårda sin hälsa och detta inbegriper också  rätt till rena livsmedel och ren miljö. Visionen är ett samhälle där individen har rätt att utan strukturella hinder leva ett hälsosamt liv och vårda sin hälsa med naturliga medel, såväl förebyggande som vid sjukdom. Individen har oinskränkt och suverän rätt till sin egen kropp och kan fritt välja vård, och även avstå från erbjuden vård/intervention utan att diskrimineras.

Utvecklings- och hållbarhetsagendan lyfter fram individanpassad vård, ett nytänkande som på sikt kan minska avståndet mellan skolmedicin och alternativa och komplementära behandlingar. Den alternativa vården har alltid individanpassat sina behandlingar, något som inte passar in i läkemedelsforskningens "en diagnos - ett läkemedel"- modell och har bidragit till att alternativ-vården stämplats som ovetenskaplig.

Positivt är betoningen på upplevt välmående, som ju inte är detsamma som att inte ha fått en diagnos. Alternativterapeuter får ofta klienter som anses vara friska, eller som ordinerats psykofarmaka då skolmedicinen inte hittat någon kroppslig förklaring till deras symptom (vilket  inte betyder att det inte finns någon). Dessa människor upplever sig inte som välmående. Många med kroniska sjukdomar upplever sig inte heller som välmående hälsomässigt, men tror ofta att  allt som kan göras har gjorts och känner sig därför ganska nöjda trots att de inte kan leva upp till sin fulla potential.

I vår vision är sjukvårdens beroendeförhållande till läkemedelsindustrin brutet, och såväl forskning som klinisk vård fokuserar på människan och inte på diagnosen. En god vård är en vård som ger goda behandlingsresultat (friska/friskare människor), och forskningen är inriktad på att söka kunskap om hur människokroppen fungerar, hur olika funktioner kan mätas och hur
funktionsstörningar kan behandlas "i samarbete med kroppen". Forskningsrön och beprövad erfarenhet tas tillvara och används för individens bästa.

De strålningskänsliga har fått status som minoritetsgrupp, och respekten för dem som inte vill utsättas för strålning har ökat. Staden och kommunerna erbjuder hyreslägenheter i hus där WiFi    är förbjudet. Räckvidden för trådlösa nätverk har begränsats, och rätten till analog elmätare är lagstadgad.

I vår vision ingår också att all livsmedelsproduktion på Åland är ekologisk, också de flesta importerade livsmedel är ekologiskt odlade. Butikerna märker konventionellt odlade livsmedel  med texten "Kan innehålla rester av bekämpningsmedel". Utbudet av åländska grönsaker, bär och frukter har breddats, och hösten har blivit en ny turistsäsong och restaurangerna lockar med läckra skördemenyer, och torget varje dag fylls av odlare med nyskördade produkter.

Nuläge
I vårt samhälle finns ännu många strukturella hinder för hälsa

  • Trots att en relativt stor andel av Ålands jordbruksmark odlas ekologiskt täcker det inte efterfrågan
  • Vi exponeras för gifter i luft och vatten, och vi utsätts för jordbrukets gifter även om vi väljer ekologisk mat eftersom gifter sprids med vind och vatten
  • Barn som mår dåligt av t.ex. gluten eller mjölk måste i många fall ha läkarintyg för att få gluten- och/eller mjölkfri skolmat. Detta är ett stort problem eftersom vi inte har tillgång till läkare med kunskap om om matintoleranser (IgG och IgA)
  • Många örter och homeopatiska medel, liksom näringstillskott i terapeutiska doser, är förbjudna  eller klassificerade som läkemedel (=i praktiken förbjudna)
  • Ekonomiskt utsatta har inte råd med alternativvård
  • Vi har inte tillgång till funktionsmedicinska läkare och biologiska tandläkare på Åland
  • Laboratorietester som kan ge information om varför patienten är sjuk saknas, liksom tester för att kunna planera individanpassad förebyggande vård
  • Det saknas kompetens att extrahera rotfyllda tänder på ett säkert sätt
  • Det är inte möjligt att få intravenös C-vitamin vid svåra infektioner och cancer
  • Det är inte möjligt för cancerpatienter och andra med svår smärta att få medicinsk cannabis

Välfärdssjukdomar och kroniska sjukdomar överlag är ett folkhälsoproblem. Hälsoproblem hos barn och unga har blivit allt vanligare, men inga insatser görs för att ta reda på orsaken. Vi har en högklassig akutvård, men kroniska sjukdomar symptombehandlas och blir oftast livslånga. Så länge samhället håller fast vid den modellen, och attackerar människor som väljer en annan väg är det svårt att uppnå utvecklingsmålen: "Välmående människor vars inneboende resurser växer" och "Alla känner tillit och har verkliga möjligheter att vara delaktiga i samhället".

Vad ÅHA kan göra

  • Vi informerar om kostens och livsstilens betydelse och om förebyggande vård
  • Vi informerar om egenvård och alternativvård
  • Vi informerar om funktionsmedicin
  • Vi informerar om de hälsofrämjande möjligheter samhället förhindrar oss att använda, och försöker på så sätt skapa opinion för att avskaffa strukturella hinder för hälsa
  • Vi informerar om miljögifter och tipsar om hur man kan minska sin exponering och stärka sin motståndskraft
  • Vi erbjuder en möjlighet att engagera sig i föreningen och bli en del av en global rörelse för hälsofrihet

Kost och livsstil är grunden för hälsa, men redan här hamnar ekonomiskt utsatta i underläge. Alla har inte råd att köpa de betydligt dyrare hälsosamma livsmedlen och produkterna, än mindre att välja vård. Alternativvård är en möjlighet för medelsvensson och de rika kan åka utomlands för att få vård som inte är tillgänglig här, men de med sämre ekonomiska möjligheter är hänvisade till den offentliga vården. Vi hoppas därför att komplementär- och alternativ vård ska bli en del av den, så vi får ett mer jämlikt samhälle.

Alternativ- och komplementärvård söker och behandlar orsakerna till ohälsa. Kost, livsstil och miljö hamnar därför i fokus, och individens eget ansvar för sin hälsa är en självklar del i läkningsprocessen.